555-555-5555
info@agressiebegrenst.nl
In ziekenhuizen komen we soms situaties tegen waarin het noodzakelijk lijkt om een patiënt tegen zijn of haar wil vast te houden of te beperken in bewegingsvrijheid. Dit kan zorgen voor verwarring over wat artsen en verpleegkundigen mogen verwachten van beveiligers. De juridische kaders rondom het toepassen van dwang in ziekenhuizen zijn niet altijd even duidelijk.
In deze blog schep ik helderheid en illustreer ik dit met een praktijkvoorbeeld uit mijn eigen ervaring als beveiliger op de Spoedeisende Hulp (SEH).
Het was een drukke middag op de SEH toen een verwarde jongeman van midden 20 binnenkwam, gebracht door de ambulance. Hij was imposant: bijna 2 meter lang, gespierd en duidelijk een regelmatige bezoeker van de sportschool.
Na een kort gesprek met de psychiater werd besloten dat hij op de SEH moest blijven totdat zijn bloedwaardes en verdere onderzoeken waren afgerond. De jongeman wilde echter weg, en dat leidde tot een gespannen situatie.
De enige beschikbare kamer was een psychiatrische kamer – een kale ruimte met een bankje, een camera en een deur die op slot kan. De patiënt had hier eerder slechte ervaringen mee gehad en weigerde pertinent om naar binnen te gaan. Hij werd zichtbaar boos en kondigde aan dat hij zou vertrekken. Op dat moment besloot de psychiater de beveiliging in te schakelen.
De psychiater vroeg ons om ervoor te zorgen dat de patiënt de kamer in zou gaan en niet zou vertrekken. Toen wij aankwamen, was zijn houding dreigend. Hij gaf aan dat hij zich met geweld zou verzetten als hij werd gedwongen.
De SEH was vol: patiënten, personeel en bezoekers liepen continu langs ons. Dit was geen plek voor een fysieke confrontatie. De psychiater wilde alweer weglopen, maar ik riep hem terug en vroeg hem wat hij precies van ons verwachtte.
Hij dacht dat wij de situatie wel even zouden oplossen, maar ik maakte hem duidelijk dat een fysieke escalatie midden op de SEH onverantwoord was. Een worsteling zou gevaarlijk zijn voor zowel de patiënt, onszelf als de andere aanwezigen.
De wet biedt beperkte richtlijnen over wat beveiligers mogen doen in dit soort situaties. Beveiligers zijn geen politieagenten en mogen alleen fysiek ingrijpen als er sprake is van een directe dreiging of als zij handelen in opdracht van een bevoegd persoon, zoals een arts.
Maar zelfs dan moet er sprake zijn van proportioneel geweld en mag de situatie niet escaleren tot gevaar voor anderen.
Dwangmaatregelen, zoals het fysiek tegenhouden van een patiënt, vallen onder specifieke wetten:
Deze wetten spreken over het toepassen van dwang, maar verduidelijken niet altijd wat precies onder dwang valt. Dit is een dunne lijn naar het toepassen van geweld, en dat is in Nederland exclusief voorbehouden aan politieambtenaren en de Koninklijke Marechaussee (KMAR).
Nergens in de wet staat dat beveiligers geweld mogen toepassen, behalve bij onmiddellijke dreiging waarin zij zichzelf of anderen moeten verdedigen. Maar hé, dat geldt ook voor artsen, verpleegkundigen en elke inwoner van Nederland.
Samen met mijn collega maakten we een plan. We besloten dat we de patiënt niet zouden dwingen om de psychiatrische kamer in te gaan. In plaats daarvan spraken we met hem en boden we een alternatief.
Door hem niet te dwingen, maar samen te werken, konden we hem uiteindelijk overtuigen om te blijven wachten op de bloeduitslagen.
Dit voorbeeld toont aan dat het inschakelen van beveiliging niet altijd betekent dat er fysiek moet worden ingegrepen. Vaak is de juiste aanpak om:
✔️ Met de patiënt in gesprek te gaan.
✔️ Alternatieven te zoeken die de-escalatie bevorderen.
✔️ Beveiligers in te zetten als ondersteunend teamlid, niet als politiemacht.
✔️ Duidelijke communicatie – Geef als arts of verpleegkundige specifiek aan wat je van de beveiliger verwacht. Bespreek samen de mogelijke gevolgen van fysieke ingrepen.
✔️ Plan van aanpak maken – Kijk of er een oplossing mogelijk is zonder dwang. Soms kan een gesprek meer bereiken dan direct fysiek ingrijpen.
✔️ Ken de juridische grenzen – Zorg ervoor dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de wettelijke kaders en wat wel en niet mag bij het toepassen van dwang.
Beveiligers spelen een cruciale rol in het bewaken van de veiligheid in ziekenhuizen, maar hun inzet moet altijd goed afgestemd worden met artsen en verpleegkundigen.
Door duidelijke communicatie, goede samenwerking en begrip voor elkaars taken, kunnen escalaties worden voorkomen en wordt een veilige omgeving gecreëerd voor patiënten en medewerkers.
Hopelijk draagt deze blog eraan bij dat we elkaar beter begrijpen en weten wat we van elkaar mogen verwachten in lastige situaties zoals deze.