Grensoverschrijdend Gedrag in de Zorg – Hoe Gaan We Hier Mee Om?
"Oh, kom je mijn katheter legen? Je mag ook best wat anders legen."
Dit soort verhalen hoor ik helaas regelmatig tijdens mijn trainingen. Het verbaast me telkens weer hoeveel verpleegkundigen, artsen en zorgmedewerkers te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Vaak gaat het om jonge, net gediplomeerde zorgverleners of verpleegkundigen in opleiding, die vaak alleen met een patiënt op een kamer staan en niet weten wat ze met dit gedrag aan moeten. Begrenzen voelt niet altijd veilig of mogelijk, en vaak blijft dit gedrag onbesproken.
Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag in de Zorg – De Realiteit
Recent sprak ik een arts die het volgende voorbeeld gaf:
"Heb jij wat Turks in je?"
De arts antwoordde: "Nee."
Waarop de patiënt reageerde: "Oh, dan zal ik dat er wel even in stoppen."
Een andere verpleegkundige vertelde dat een patiënt haar ongewenst bij haar borst greep.
Bijna elke verpleegkundige en arts die ik in mijn trainingen spreek, heeft een soortgelijk verhaal. Sommige geven zelfs aan dat ze wekelijks te maken hebben met seksueel getinte opmerkingen, suggestieve aanrakingen of dubbelzinnige grappen. Wat me opvalt, is dat niet iedereen zich bewust is van de ernst van dit gedrag. Vaak wordt het in de koffiekamer afgedaan met een grapje, alsof het erbij hoort.
Waarom Grensoverschrijdend Gedrag Nooit Normaal Is
Dit gedrag is niet normaal en mag nooit als normaal worden gezien. Suggestieve opmerkingen, ongepaste aanrakingen of seksueel getinte grapjes raken zorgverleners dieper dan we soms denken. Het maakt hen onzeker, schaadt hun vertrouwen en geeft vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan.
Grensoverschrijdend gedrag stopt niet vanzelf. Het vereist actie van collega’s, leidinggevenden en organisaties als geheel. Zonder bewustzijn en ondersteuning blijft dit gedrag een onzichtbaar probleem.
Hoe Kun Je Grenzen Stellen en Steunen?
H3: 1. Luisteren en Ondersteunen
Begin met luisteren. Vraag hoe het écht gaat met je collega’s. Sta naast hen en zorg dat niemand zich alleen voelt in dergelijke situaties. Alleen al weten dat er steun is, kan een wereld van verschil maken.
Bespreekbaar Maken
Als leidinggevende kun je het verschil maken door seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Laat je team weten dat je dit gedrag niet tolereert en dat ze altijd bij je terechtkunnen.
Organisatorische Acties
Organisaties hebben een grote verantwoordelijkheid. Zorg voor duidelijke protocollen en grenzen, en verbindt consequenties aan grensoverschrijdend gedrag. Dit kan medewerkers het vertrouwen geven om incidenten te melden en zich gesteund te voelen.
Samen Werken aan een Veilige Werkomgeving
We kunnen alleen een veilige werkomgeving creëren als we samenwerken. Dit begint bij bewustzijn: het erkennen dat grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is. Vervolgens moeten we actie ondernemen door grenzen te stellen, steun te bieden en duidelijke consequenties te verbinden aan dergelijk gedrag.
En aan de mannen (en iedereen die zich hier schuldig aan maakt): respecteer de grenzen van een ander. Gedraag je. Seksueel grensoverschrijdend gedrag hoort nergens thuis – ook niet in de zorg.
Wil je meer weten?
Bij Agressie Begrenst helpen we zorgorganisaties om grensoverschrijdend gedrag te herkennen, te begrenzen en te voorkomen. Wil je meer weten over onze trainingen en aanpak? Neem vandaag nog contact met ons op info@agressiebegrenst.nl en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een veilige werkomgeving.


